Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων



Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Κιλκίς είναι ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων που βρίσκεται κοντά στις πηγές του Γαλλικού ποταμού, δίπλα στο χωριό Ποντοκερασέα. Αποτελεί μία ευκαιρία απόδρασης από την πόλη και προορισμό σημαντικό για τους φυσιολάτρες, αλλά και για όσους ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα. Επίσης, είναι ένας από τους νεότερους βοτανικούς κήπους της Ευρώπης.

Ένα ζωντανό μουσείο της φύσης


Με βάση την σύμβαση Ραμσάρ, για την προστασία των υγροβιότοπων, ένα μεγάλο τμήμα της οροσειράς των Κρουσίων μπήκε στο δίκτυο "ΦΥΣΗ 2000" ως προστατευόμενη περιοχή. Σε περιοχή που εφάπτεται της προστατευόμενης περιοχής, κοντά στο χωριό Ποντοκερασιά, στο τέλος της δεκαετίας του '90, άρχισε να συγκροτείται ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) σε μία έκταση 310 στρεμμάτων, από τα οποία τα 150 είναι καλυμμένα με δάσος κυρίως δρυός και τα υπόλοιπα φιλοξενούν τις συλλογές των ενδημικών φυτών. Το τότε Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (σήμερα ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ") ανέλαβε να συγκεντρώσει, να φροντίσει και να προστατέψει πολλά από τα 6.500 είδη φυτών της Ελλάδας αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτήν την προσπάθεια βοήθησαν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤην προσπάθεια του ΒΒΚΚ υποστηρίζουν οι Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας

Ανάπτυξη της χλωρίδας


Σκοπός ανάπτυξης του ΒΒΚΚ είναι, μεταξύ άλλων, η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας. Στον ΒΒΚΚ δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και μελέτη φυτών που υπάρχουν μόνο στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Βαλκανικής Χλωρίδας.
Το περιβάλλον του Κήπου είναι πλούσιο σε αυτοφυή φυτά (περί τα 700), αλλά και από καταρράκτες, τεχνητές λίμνες, διαμορφωμένα μονοπάτια, ρυάκια, παρατηρητήρια και λιβάδια.