Επιστολή ενός επισκέπτη στα Κρούσια.


... Εικόνα ανείπωτης ομορφιάς, που όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, αλλά και εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε λόγω αδιαφορίας ή και αγνοίας, ενώ η διατήρησή της η οργάνωσή της και η λειτουργία της μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα ακόμα μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.

Πρόκειται για κάτι ανάλογο με αυτά που συναντούμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και που διατηρούνται και συντηρούνται για να αποτελούν πόλους έλξεως τουριστικού ρεύματος, καθώς τραβούν τον επισκέπτη από την καθημερινή ρουτίνα και τον φέρνουν στην χαρά της δημιουργίας μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Θα ήθελα λοιπόν,  να απευθύνω σε όλους τους αναγνώστες αλλά και σε όλους τους Έλληνες την ερώτηση:

-          Γνωρίζετε την Ποντοκερασιά και το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο;
Και ακόμα.
-          Γνωρίζετε το Κιλκίς και τον Νομό που το περιβάλλει; Όχι βέβαια γεωγραφικά αλλά περιβαλλοντολογικά;

Η Ποντοκερασιά είναι ο στόχος μας και βρίσκεται περίπου στο κέντρο του Νομού.
Γιατί είμαι βέβαιος ότι, ελάχιστοι είναι οι Έλληνες, που αφήνουν τα λημέρια τους στον Νότο και στα νησιά της πατρίδας μας για να περιδιαβούν τα βόρεια της χώρας μας και ειδικά όταν δεν γνωρίζουν και δεν υποπτεύονται την ομορφιά της και στην περιοχή αυτή.

Περνώντας μέσα από μία φύση καταπράσινη, σε ένα ανάγλυφο με κορυφές όχι ψηλότερες από 500 μέτρα και από χωριά ανά 5 χιλιόμετρα δρόμων καλοφτιαγμένων, βρισκόμαστε κάποια στιγμή στην διασταύρωση με την πινακίδα που θα μας οδηγήσει στον στόχο μας.
Και όπως τον προσεγγίζουμε ανηφορίζοντας, βρισκόμαστε μπροστά από μία είσοδο στην πινακίδα της οποίας αναγράφεται «Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος» και σειρά από πληροφορίες με βασικές αυτές των τηλεφώνων.
Εκεί μαθαίνουμε επίσης ότι, ο κήπος αυτός έχει έκταση 330 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 230 δασική και 100 για τους κάθε είδους ανθόκηπους.

Τα τηλέφωνα την Κυριακή μεσημέρι δεν απαντούν προφανώς ελλείψει προσωπικού σε γιορτές και αργίες.
Ας είναι καλά όμως οι πρόθυμοι κάτοικοι της Ποντοκερασιάς σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πρώτη στάση που κάναμε για να απολαύσουμε από έξω το υπέροχο αυτόν βοτανικό κήπο, οι οποίοι μας κατατόπισαν για την σημερινή λειτουργία του μοναδικού για την χώρα μας αυτού βοτανικού κήπου περιγράφοντας την θλιβερή κατάσταση λειτουργίας του, καθώς το Κράτος έδιωξε όλους τους υπαλλήλους πλην ΕΝΟΣ, που εκτελεί όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για να μην πάψει ο υπέροχος αυτός κήπος να υφίσταται.
Στο ερώτημα, αν ο μόνος αυτός υπάλληλος καλλιεργεί και τους ανθόκηπους, κάτι που μεταφέρει σε ... υπεράνθρωπο, η απάντηση ήταν ότι, οι ανθόκηποι καλλιεργούνται κάθε χρόνο από ... εθελοντές από τον Νομό Κιλκίς.
Έτσι καταλαβαίνει πλέον και ο πλέον αδαής ότι, το Κράτος κάθε άλλο από ενδιαφέρον επιδεικνύει για την συντήρηση και ανάδειξη των μοναδικών φυσικών θησαυρών του.

Τα περαιτέρω συμπεράσματα θα μπορούσαν να διατυπωθούν μέσα στο ωραίο σκηνικό της Ποντοκερασιάς, αν λίγο πιο έξω και πιο ψηλά δεν σταματούσαμε σε ένα ονειρεμένο ξενοδοχείο μέσα σε μία τοποθεσία που σε σκλαβώνει τόσο με την αρχιτεκτονική του όσο και με την φύση που το περιβάλλει.
Πρόκειται για το κερασάκι στην τούρτα, που δεν είναι μόνο γλυκό αλλά φωνάζει και λέει ότι, σε άλλες χώρες με πολύ πιο άσχημο κλίμα, με πολύ φτωχότερη φύση αλλά με την αξιόλογη οργάνωση και λειτουργία της διοίκησης προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη η επίσκεψη του αξιοθέατου που δένει, όχι με τον κάθε κήπο και το κάθε δάσος, αλλά και με την υποδοχή που μπορεί να αποτελείται από ένα ξενοδοχείο αλλά και από έναν παλιό πύργο, όπως συμβαίνει σε πολλές τοποθεσίες στην κεντρική Ευρώπη.
Που δένει επίσης με την αφετηρία πολλών περιπάτων στο δάσος που βρίθει από ζώα, τα οποία αλλού δεν βλέπουμε να περνούν από μπρος μας.

... Αυτό το παρθένο, αμόλυντο και απάτητο τοπίο θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο ελκυστικό με πρόγραμμα εκδρομών και επισκέψεων-διαμονών από κάθε πόλη της Μακεδονίας και περισσότερο από κάθε θέρετρο της Χαλκιδικής.

Κλείνοντας με την ευχή για όσους στο μέλλον αποφασίσουν να χαρούν την Ποντοκερασιά με όσα προσφέρει, να ανακαλύψουν και άλλες φυσικές ομορφιές που κρύβονται στο φυσικό ανάγλυφο κάτω από το απέραντο πράσινο που την περιβάλλει.
____________________

24 Μαΐου 2012
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΑΜ. ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ 
Πολιτικός Μηχανικός Prof. Τ.Η. DARMSTADT 
Ειδικός Εδαφομηχανικός 
Βασιλέως Ηρακλείου 22 - 54624 Θεσσαλονίκη 
Τηλ: 0030-2310-263089 
Mobil Tel: 0030-6937-302310 
E-mail: ISTWR@hotmail.com